Rizs lencsével vagy babbal

 2011.06.22. 00:56

Rizst nagyon profin tudok már főzni.
1 bögre rizs, 2 bögre víz. Só, olaj, fokhagyma, vagy hagyma, vagy éppen snidlinget teszek bele.

Apró trükkel pedig kész az egytálétel:

Egyszerűen valamilyen konzervet - lencse, bab - adok a majdnem kész rizshez, és pár perc együtt főzés után kész is az ebéd.

Max. 20 perc. :-)

Gombaszósz tésztával

 2011.06.22. 00:51

Délelőtt sétálni indultunk, útközben kérdeztem meg: mit együnk ma? "Olyat, amit még nem evett Valentin." - válaszolt Bella. Ez szuper! - gondoltam. Egy 16 hónaposnak azért sok minden ismeretlen még... :-)

Vettünk végül 6 vagy 7 darab champignon gombácskát. Vagyis gombafejet, egész nagyokat. Gondoltam "kirántjuk". Panírozni imád Bella - ezt ki tudom használni...

Alvásidőben én is lefeküdtem, és csodák csodája 3-kor ébredtem. A picurok még mindig aludtak... Rántott gomba viszlát, gyorsan google, gomba, tejföl, tészta szavakkal recept keresés indul!

2 perc múlva már pucoltam a vöröshagymát... és vizet is feltettem forralni a tésztának... közben eszembe jutott, nem írtam ki a receptet... első körben szaladni akartam-emelet-gép újra bekapcs-keres-kiír-kikapcs-szalad le... aztán mondom hát nem először főzök, hanem már vagy huszadszorra... gondolkodj! :-)

Szóval pár szelet baconos-szalonnás finomságot megpirítottam, addig felaprítottam a hagymát, ahogy éppen sikerült. Amíg az pirult, vagy üvegesedett, vagy valami ilyesmi, addig megmostam a gombákat. Bella ekkor érkezett, kezében még az alvótakaróval...
A gombák szétcincálásában felszeletelésében segített, igazán lelkes segítőm a konyhában! Vegetát tettem ízesítésként, meg valamilyen fűszeres sót is keveset. Ahogy aprítottuk a gombát, úgy szórtam a serpenyőbe. Kb. fél pohár - úgy másfél deci vizet is öntöttem rá közben. Szépen rotyogott, itt az idő - mentem Valentinért.

A komplett ruhacserét és teljes testmosdatást nem terveztem a pelenkacsere mellé, de muszáj volt beiktatni... A lépcsőn lefelé nyilallt belém: hoppá, főzök közben!

A víz teljesen eltűnt :-), mondhatni jól megpirult a gomba... :-) Gyors keverés, illetve kaparás, menteni a menthetőt, egy löttyintés víz még...

Tejföl gyorsan elő, egy kis pirospaprikával gondoltam nem árthatok, azt kevertem a tejfölbe, majd ráöntöttem a már alakuló szószra.

Összekevertem az egészet, újra, egyet "rottyant" - imádom ezeket a profi kifejezéseket :-) - és kész!

Isteni finom lett, és tényleg 20 percbe belefért!

Üdvözlet

 2011.06.22. 00:34

A helyzet az, hogy ha elolvasok egy receptet, nem jegyzem meg.

A receptet egy cetlire kiírva "szoktam" a konyhába vinni magammal...

Szoktam... igazából az elmúlt egy-két hónap alatt többet főztem, mint az elmúlt 31 évem alatt. :-) Megtetszett, hogy kreatívan főzhetek, újíthatok.

Elsősorban olyat főzök, ami "pikk-pakk" elkészül, illetve aminek elkészítésénél egy 3 éves gyerkőc aktív jelenléte előnynek számít, magyarul bevonható valamelyik munkafolyamatba.